Wat zijn diamanten?
Diamant is de hardste grondstof die ooit op aarde is gevonden. Vandaar ook de naam diamant, in het Oudgrieks betekent "adamas" "onverslaanbaar".
Antwerpen is altijd gelinkt geweest aan de diamant, het symbool van eeuwige liefde en de zoektocht naar perfectie. Het is een stad die van groot belang is voor de internationale handel in diamanten. De diamantindustrie vestigde zich in de 15e eeuw in deze grootse stad. Het heeft een strategische ligging, verbonden met de Noordzee door zijn ligging aan de Schelde. Er worden veel diamanten verscheept naar Antwerpen. Zo komt 85% van 's werelds ruwe diamanten, 50% van de geslepen diamanten en 40% van de industriële diamanten langs het diamantendistrict in Antwerpen. Zo heeft de stad de status van diamanten hoofdstad van de wereld gekregen.
Een diamant is gekristalliseerde koolstof door gevolgen van zeer hoge druk en temperatuur. Dit gebeurt alleen op een diepte van 150 tot 200 kilometer onder het aardoppervlak. Door vulkanische uitbarstingen vindt de diamant zijn weg naar boven. De diamant wordt met veel moeite aan de aarde onttrokken en vakkundig verwerkt tot de prachtige edelsteen.
Diamant delven is erg gecompliceerd, ondanks alle moderne technieken. Van alle diamanten is dan slechts 20% geschikt om in sieraden te verwerken. De waarde van een geslepen diamant wordt bepaald op basis van vier factoren, de 4 C's. Ze staan voor:
- Cut (slijpvorm)
- Colour (kleur)
- Clarity (helderheid)
- Carat weight (karaatgewicht)
Verschillende zuiverheden van diamant
De zuiverheid van diamanten wordt bepaald door de locatie, grootte en het aantal uiterlijke of interne onzuiverheden. Interne onzuiverheden bestaan uit wolkjes, veren en kristallen, terwijl externe onzuiverheden worden omschreven als vlekken. Soms zijn deze onzuiverheden niet met het blote oog te zien, en daarom wordt een microscoop gebruikt met een tienmaal vergroting. GIA, een van de toonaangevende laboratoria ter wereld, heeft een schaal ontwikkeld die de mate van zuiverheid aangeeft. De onzuiverheden van diamanten worden ook wel inclusies genoemd en ze zijn slecht of niet zichtbaar voor het blote oog.
FL, IF (flawless, internally flawless): dit zijn volledig schone diamanten zonder inwendige of uitwendige imperfecties. Ze zijn extreem zeldzaam.
VVS1, VVS2 (very very slight inclusions): deze imperfecties zijn niet zichtbaar met het blote oog maar kunnen alleen worden waargenomen met een microscoop met tienmaal vergroting. Deze diamanten zijn van hoge kwaliteit.
VS1, VS2 (very slight inclusions): de imperfecties zijn waarneembaar met een loep met tienmaal vergroting. Dit zijn diamanten van goede kwaliteit.
I1, I2, I3 (imperfect): de kleine imperfecties zijn met het blote oog zichtbaar. Deze diamanten hebben de laagste kwaliteit.
Welke kleur heeft een diamant?
De ideale kleur van een diamant is kleurloos. De totale afwezigheid van kleur wordt gewaardeerd bij diamanten, aangezien meer kleur de waarde van de steen vermindert. De kleur van een kleurloze diamant wordt beoordeeld aan de hand van een kleurschaal, waarbij de diamant wordt vergeleken met "master stones". Deze stenen dienen als referentiepunten. De kleuren op de kleurschaal beginnen bij D en dalen af naar de letter Z. D staat voor kleurloos en wordt als de meest waardevolle beschouwd, terwijl bij Z de diamant lichtgeel tot bruin lijkt. Er zijn ook gekleurde diamanten, bekend als "fancy colored diamonds". Bij deze stenen geldt dat hoe intenser de kleur, hoe waardevoller de steen wordt geacht.
- D: exceptional white, bijna kleurloos, sommige diamanten met D-kleur hebben zelfs een blauwe gloed.
- E: exceptional white, nauwelijks verschil met D.
- F: kleurloos, vergelijkbaar met E, F en H.
- G: bijna kleurloos, de meest verkochte kleur diamant in Nederland.
- H: bijna kleurloos, nog steeds van hoge kwaliteit.
- I, J: Slightly tinted white, deze diamanten hebben al een lichte gelige kleur.
Diamanten met lagere kleurgradaties bevatten meer geel of zelfs een bruintint.
Karaat diamant bepalen.
Karaat is de gewichtsaanduiding van een diamant, wat een belangrijke factor is om de waarde te bepalen. Bij edelstenen zijn kleur en zuiverheid prijsbepalend, niet de grootte. Twee diamanten kunnen hetzelfde gewicht hebben maar verschillen in waarde vanwege kleur, slijpvorm en zuiverheid. Eén karaat staat gelijk aan 0,2 gram of 100 punten, vergelijkbaar met geld.
Diamant slijpsels
Diamanten kunnen in verschillende vormen worden geslepen, waarbij de bekendste de briljant is, een ronde vorm. Naast de briljant zijn de meest voorkomende slijpvormen: ovaal, princess, marquise, peer, emerald, hart, asscher en radiant.
Een ruwe diamant kan nog niet als sieraad dienen. Pas na verschillende bewerkingen krijgt een diamant zijn vorm en schittering. Het proces begint met het verwijderen van alle onzuiverheden, waarbij ze worden gezaagd of gespleten, wat bekend staat als kloven. Voor het zagen wordt een bronzen schijf gebruikt waarvan de rand bedekt is met een laagje diamantpoeder, aangezien diamant alleen met diamant kan worden gezaagd. Zo ontstaat de ruwe vorm, die rond, ovaal, langwerpig, vierkant of peervormig kan zijn. Vervolgens wordt het slijpen uitgevoerd met behulp van een draaischijf waarop ook diamantpoeder wordt gestrooid. Hierdoor worden kleine vlakjes, facetten genaamd, op de diamant geslepen. Het is van essentieel belang dat deze facetten perfect op elkaar aansluiten, zodat de diamant zijn maximale schittering kan bereiken. Tijdens het slijpen wordt er gestreefd naar zo min mogelijk gewichtsverlies van de diamant. De grootte van de diamant is onder andere bepalend voor de kostbaarheid ervan.
Dit is de enige 'C' die door mensen kan worden beïnvloed. De andere drie worden bepaald door natuurlijke factoren. Uiteindelijk worden door al deze factoren samen de prijs en waarde van een diamant bepaald.
Laat een reactie achter